Hoe krijg ik mogelijk toch nog een Wajong-uitkering?

De Wajong is vanaf 2010 alleen nog voor mensen die voor hun 18e een chronische ziekte of beperking hebben en duurzaam geen arbeidsvermogen kunnen ontwikkelen. Duurzaam geen arbeidsvermogen kunnen ontwikkelen betekent nooit kunnen werken. Niet veel mensen voldoen hieraan ook al hebben ze heel veel beperkingen.
Mensen die vroeger een Wajong uitkering kregen, krijgen nu vaak bijstand en hebben te maken met de Participatiewet. Ook voor hen geldt de arbeidsinschakeling. De arbeidsinschakeling geldt niet voor iemand die duurzaam volledig arbeidsongeschikt is.
Jongeren met een chronische ziekte of beperking die nog kan verergeren kunnen het beste rond hun 18e een Wajong aanvraag doen. Misschien hebben zij rond hun 18e nog wel arbeidsvermogen, maar als de situatie binnen 5 jaar heel erg verslechtert en ze niet meer kunnen meer werken, krijgen ze mogelijk alsnog Wajong.
Ook jongeren die tijdelijk niet kunnen werken, doen er verstandig aan een Wajong aanvraag te doen, als de kans groot is dat die situatie blijvend kan worden. Als er 10 jaar geen arbeidsvermogen is, dan is de situatie duurzaam en kan iemand alsnog Wajong krijgen.
Heeft u vragen over de Wajong? U kunt altijd bellen voor een gratis advies.

Heeft u meer vragen over Sociaal zekerheidsrecht, neem gerust contact op